Waarom je kind dragen?

 

In de babyuitzetlijsten zie je tegenwoordig altijd een kinderwagen staan. Een kinderwagen bestaat pas sinds de negentiende eeuw en hoort dus eigenlijk nog niet zo lang bij ons. Het dragen van baby’s/kindjes bestaat sinds het begin van de mensheid. Er is eigenlijk niks natuurlijks dan het dragen van je kindje. 

Vroeger werden kinderen vaak gedragen. Degene die het kindje droeg kon zo van alles blijven ondernemen. Kinderen worden in verschillende culturen nog steeds tot en met de kleuterleeftijd gedragen. In Nederland is de kinderwagen niet meer weg te denken. Toch zijn er steeds meer moeders die hun kindje ook dragen. Een kinderwagen kan heel handig zijn, maar ook best veel ruimte innemen. Je kunt ook afwisselen met het dragen van je kindje en de kinderwagen. Je kindje dragen heeft veel voordelen.

Draagdoek of draagzak?

Een baby wordt negen maanden lang gedragen door zijn moeder. Hij kent niet anders dan dat. Een pasgeboren baby moet nog wennen aan de wereld. De eerste drie maanden na de geboorte van de baby wordt niet voor niets ‘het vierde trimester’ genoemd. In het begin hebben baby’s vaak geborgenheid nodig, daarbij kan een draagzak of draagdoek uitkomst bieden. Het is bewezen dat het dragen van een kindje goed is voor de hechting tussen ouder en kind.

Voordelen van het dragen van je kindje

  1. Baby’s hebben in het begin vaak last van ongemakken, zoals reflux of darmkrampjes. Bij reflux moet een baby gemiddeld een kwartier tot een half uur rechtop gehouden worden na een voeding. Dat kan best tegenvallen als je baby 8-10 voedingen per dag nodig heeft. Bij darmkrampjes wilt een baby niets anders dan warmte en nabijheid, dus ook daarbij is een draagsysteem heel handig.

  2. Een baby zelf laten slapen is niet altijd vanzelfsprekend, meestal gaat dit moeizaam in een bedje. Een draagsysteem wordt dan vaak ingezet als hulpmiddel.

  3. Het dragen van je baby kan jou helpen om de hongersignalen van je baby sneller op te pikken, zo voorkom je onnodig huilen.

  4. Sommige kindjes hebben periodes dat zij dicht bij hun ouders willen zijn, denk aan een ziek kind of een eenkennige dreumes.

  5. Dragen helpt aan prikkelverwerking van kinderen, jouw aanwezigheid en het lichaamscontact helpen je kindje daar bij.

  6. Een draagzak is heel handig op vakantie!

  7. Nog een voordeel van dragen is dat je van alles kunt blijven ondernemen omdat je je handen vrij hebt. 

 Bij het dragen is het belangrijk om dit ergonomisch te doen, voor zowel ouder als kind. Er is heel veel keuze uit draagdoeken en draagzakken. Ik help jullie graag om de juiste draagmethode te vinden en wil jullie graag begeleiden met ergonomisch dragen!

 

In deze blog lees je meer over de voordelen van dragen:

https://best9moms.com/blog/draagconsulent-feride-waarom-je-kindje-dragen

 

error: Content is protected !!